onsdag 2 oktober 2019

Jag tar mitt liv tillbaka lite!


Våra kaniner Bruno och Mimmi

Hej hej!
Ja nu sitter jag här med papper och penna, ja nästan :)
Det blir ju iallafall bokstäver på ett vitt ark även om det är i datorn :)
Jag vet då inte hur jag skulle klara mig utan tangentbordet och datorn??
Nej det skulle bli så himla jobbigt, tur att jag slipper behöva slippa det haha :)

Jag har häromdagen, ja just då fick jag till det, ja fick till det så att jag kan ha det lite enklare i vardagen.
Jag har skrivit om det förut, att jag ville göra mig av med, men det blev inte riktigt av den gången.
Flera år sedan nu :)

Ja jag har tagit bort ett stressmoment för mig som funnits i min mobil, jag sparar och har den sidan bara på datorn. 
Jag pratar om Facebook, ja jag kan inte ha facebook i min mobil, nej jag inte låta bli att kolla ibland, och det blir alldeles för ofta.
Jag tror faktiskt att det är så, och jag kände det efter en dag utan facebook, herregud så skönt!!
Nu kommer det att ta lite längre tid att vänja sig än en dag, men jag kommer att göra det är jag säker på.
Jag tar mitt liv tillbaka, ja så kan man faktiskt säga, jag väljer att vara i nuet, i mitt liv hela tiden och inte i mobilen.
Jag var sen med att skaffa en mobil med touch funktioner, ja jättesen.
Jag tyckte det var så onödigt, och visst är det det, det tycker jag fortfarande. Nu tycker jag ju så om dom flesta nymodigheterna haha :)
Nej jag vill inte ha nya grejer, nej det duger med det jag har och det fungerar ju.
En sak jag då inte vill vara utan är bankid och swish, att kunna kolla banksidan är också jättebra att ha, och att ta kort får jag ju inte glömma, det gör jag ju hela dagarna.
Ja en del är bekvämt och bra att ha.
Ja alla saker med den mobilen är ju då inte dåliga alls, det handlar ju om mig.

Jag har tagit bort stress för flera år sedan, men mobilstress och meddelanden som kommer och ska besvaras direkt, nej det är inte okej för mig. Jag mår inte bra av det alls. Nu måste jag ju inte svara direkt, men det blir någon inre stress som gör att jag känner att jag ska göra det direkt.

Jag slog till och skaffade ett kontantkort och en ny knapptelefon, ja om jag gillar den??!!
Jag kommer att använda min "nya" mobil när jag ska ringa eller skicka sms, ja att trycka på knappar då man skickar sms, det gillas verkligen av mig.
Min andra moderna mobil där jag ska toucha tycker jag är superjobbig då ju inte bokstäverna sitter där dom ska, enligt mig och mitt tangentbord :)
Ja så får det bli här, och jag har inte glömt hur man gör, nej det sitter och jag vet vart alla knappar är.
Nu hade jag en Nokia då förr, nu fick det bli en Doro, en för pensionärer och för mig haha :)
Jag är nöjd och det är huvudsaken, jag kommer inte att ändra mig alls, jag får ha med mig två telefoner i väskan, det är ju inte så jobbigt.


Datorn kan jag ju kolla på kvällen som jag alltid gör annars, jag brukar kolla runt och sen skriver jag lite i något kommande inlägg, det är min kvälls syssla :)

En sak som jag får ändra i och med mitt beslut att inte ha facebook på mobilen, det är på mina toa besök som ibland kan bli långvariga. Jag får då istället för mobilen ta en tidning. Ett korsord kanske kan skingra mina tankar då jag tycker att det är såå tråkigt att vara på toaletten :) 
Jag har skrivit om det förut, men delar med mig lite igen om det :)
Jag kan inte gå på toaletten av mig själv, nej jag behöver microlax.
Microlax hjälper min kropp och mig, men det kan dröja, ibland länge. Ja ibland känns det som jag sitter på toaletten en evighet, men så är det inte alls, men länge :(

Ja nu har jag berätta det, jag tänkte att jag då också ska berätta för dom som inte vet att jag inte kan kissa av mig själv heller, nej det går absolut inte längre.
Kroppen har ingen kontakt sinsemellan kan man säga, så då skulle jag aldrig hinna till toaletten utan få kissa på mig varje gång.
Jag har fått en kateter som heter suprapubis kateter som går in via magen in i urinblåsan.
Ingången är en bit under under naveln, och där är en slang rakt in i urinblåsan.
Nu fungerar den inte alltid jättebäst, det beror då inte på själva katetern, nej det beror på att jag får urinstenar eller koagler (torkat/levrat blod) som åker runt där inne och täpper till "utsuget" ibland.
Ja då det händer så kissar jag på mig vanliga vägen, inte roligt alls:(
För att förebygga att få urinstenar som sätter sig fast så spolar jag med en speciell spolgrej som heter uro tainer, och efter att jag börjat med det så det har blivit mycket bättre.
Jag verkligen älskar min kateter, det är den bästa uppfinningen "ever" liksom.
Den har gett mig och ger mig frihet, så att jag kan göra vad jag vill utan att tänka på kisseriet alls, att slippa kissa på mig är den allra största typ gåvan.
Ja all kärlek till min suprapubis kateter!! Ja jag älskar den verkligen!!.
Jag har ännu inte tittat på ingångshålet, nej jag tycker det är lite äckligt, men jag vet ju att den är så nödvändig så nog borde jag kunna kolla kan tyckas. Njae inte än iallafall, och jag har haft den i flera år nu.

Nu skriver jag om något helt annat än det som väl kanske ingen är intresserad av, men det går ju att skrolla tur nog.
Jag har som alla andra dagar och veckor pysslat på lite. Är det inte blommor och fix med det, så är det bak eller matlagning.
Ja jag har ju ett helt a-lag att baka till, så ni förstår ju att jag måste ligga i lite :)
Nej då, jag gör det ju helt av fri vilja och tycker att det är så roligt. Extra roligt när jag får lite positivt tillbaka genom Gert då, det är jätteroligt.


En dag så bakade jag 160 bullar, ja det tog sin lilla stund, men så roligt jag tycker att det är.
Just den här dagen så gjorde vi inte som jag brukar när jag ska baka två liter, nej vi gjorde två degar direkt efter varandra? :) Hur tänkte vi där??
Vi skulle gjort den andra degen precis efter att det var dax att börja baka ut den första degen.
Ja ja bättre lycka nästa gång, det blev lite stressigt där för både mig och Rebecca :)

Gert hade bortamatch med killarna häromdagen så då fick det bli bullar åt dom den gången :)

Jag har beställt fler plåtar till ugnen så vi kan få det lite lättare :)
Jag har velat ha fler plåtar i hela mitt vuxna liv tror jag haha :) Men nu vid snart femtio års ålder, då slår jag till haha :)

Nu medan jag skriver så är jag riktigt spastisk i mina ben. Det har att göra med och blir så att benen skakar och vibrerar när jag har ont någonstans, och nu har jag det i urinregionen, ja vi kallar det så eftersom vi inte vet vart exakt det kommer ifrån.
Jag spolade igår med citronsyran som det är i "uro tainern" och då brukar det göra ont i ett par dagar, ja tills jag ska ta nästa gång haha :) Jag tar varannan eller var tredje dag lite beroende på.
Ja jag får gå på ipren och alvedon lite då och då när kroppen reagerar.

Nu tillbaka till mina spastiska ben.
Det gör alltså ont där inuti någonstans, och då blir mina ben att först bli alldeles stela rakt framåt, för att sen börja skaka och hoppa medan dom är raka utåt.
Ja jag sitter vid köksbordet nu och då benen blir så där raka så får jag backa rullstolen direkt, för annars slår fötterna i stolarna på andra sidan. Det kan ju då göra ont, även om jag inte känner det. 
Det kommer att bli bättre om en stund då Ipren tabletten börjar hjälpa som jag tog för en stunds sen.
Jag tar andra tabletter för mina ben och andra spastiska grejer som kroppen håller på med, men dom hjälper inte, nej inte knappt alls då något gör ont iallafall.
Då jag inte har ont någonstans så hjälper tabletterna bra så att kroppen håller sig lugn :)
Jag äter också tabletter för nervsmärtan som finns där mest hela tiden, i benen bara tack och lov, än så länge är det bäst jag skriver.
Ja att få den här nervsmärtan överallt, nej då skulle jag få det väldigt jobbigt att stå ut, nej fy då det hoppas jag att jag slipper få någon gång.
Nu hann jag inte flytta mig bakåt så en stol vickade bakåt, jag har skor på så jag gjorde inte illa mig alls. Ja ibland hinner jag inte med då ett spastiskt anfall (i benen) börjar.


Jag och Gert har tillsammans fixat trappan ned, ja jag har ju inte snickrat, men jag har varit med och bestämt och tyckt :) Vi är så nöjda båda två, lamporna blev att göra sig fint där på väggen.
Kanske kommer något mer upp på väggarna, men just nu får det se ur så som det gör :) Vem vet vad jag hittar på framöver. Tavlan som sitter där ser ut att sitta väldigt högt, men det beror på att jag sitter då jag tar kort :)
Det är nog faktiskt det roligaste jag vet, ja att påbörja ett projekt, egentligen vilket som helst. Att vi båda har en vision och vet hur vi vill att ska bli, och så blir det så, eller som i det här fallet så mycket mysigare än vad vi trott att det skulle kännas :)
Innan det blev vitt så hade jag säkert fyra olika tankar på hur jag ville ha det, men dom idéerna föll bort av olika anledningar, att det inte praktiskt gick att göra så som jag ville, ja så var det med flera av mina idéer.
Ja jag har skrivit det förut, men gör det igen, vi är världens bästa team, eller iallafall i våran världs bästa team :)


Jag var till frisören en dag och gjorde lite slingor och klippte mig, ja det var jättelänge sen.
Så länge som det gått nu har det nog aldrig gjort förut.
Jag vet att det är modernt med utväxt, att många färgar håret så, så att det ser ut som utväxt, men jag gillar det inte!! INTE med stora bokstäver!!
Alla andra får ha precis som dom vill, och jag varken tänker eller tycker något om deras hår, nej det spelar mig ingen roll alls, men jag, NEJ jag vill inte!!

Inte så snygg under tiden haha!!
Skvallertidning vid frissan :)

En kaffe och smörgås :)
Då jag till sommaren gjorde lite extra mycket ljusa slingor så borde jag ju förstått, ja det borde jag.
Nu är det bättre, ja efter besöket så är jag lugnare och utväxten syns inte så mycket mer, härligt supertack!!.
Min frisör som jag brukar ha, hade inte tid förrän i November, så jag fick ta en annan:)
Jag orkade inte vänta tills dess, jo det är klart att jag hade, men jag tog den andra personen en gång och det blev ju lika bra det:) Min vanliga frissa hade skrivit vad hon använt, så det var inte så jättesvårt tror jag :)
Jag har haft svårt att hitta ett frisör ställe där inte shamponeringen är ett steg upp, det är vanligast att det är så eftersom dom behöver ha rör och sånt under golvet.
Jag har nu hittat ett ställe som fungerar superbra med min lyft och rullstol, och för mig framför allt.
Jag kan sitta kvar i rullstolen ända tills det ska sköljas, sedan när det ska sköljas ur så tar vi lyften och flyttar mig till shamponeringen och sen tillbaka, ja det är hur smidigt som helst.
Jag blev och är jättenöjd med hur mitt hår blev och hur det känns, ja det känns väldigt skönt att få fixa till det slitna.
Efteråt tog vi en smörgås vid "mitt i smeten" (ett fik mitt i byn), det kan bli en gång eller kanske max två gånger om året vi är där :)

Här nedan kommer några kort från hemma hos oss, jag har på äldre dagar fått en aningens gröna fingrar. Super roligt att dom trivs hemma hos oss tycker jag :)
Det tråkiga är att alla växer så det knakar,  och då behöver dom större krukor vartefter.
Ju större krukor ju svårare, för då får dom inte plats i fönstren mer. Ja jag får vara glad att dom trivs här förstås, iallafall :)




Jag har bestämt mig för att köra manuell rullstol några dagar i veckan, alltså träna ute med den.
Det är så jobbigt i uppförsbackarna, ja herregud så flåsig jag blir, men hur himla roligt det är att träna ute :) 
Jag är ganska trött på mitt gym, ja hemskt trött om jag ska vara ärlig. Det kommer ratt bli lättare i gymmet då det inte blir varje vardag utan kanske varannan :)
Ja jag har ju en plan att mjukstarta och sen till slut både köra rullstol ute och sen direkt in i gymmet, ja det vore ju något det.
Jag är superlycklig över gymmet, ja det är jag, men det blir lite tråkigt, ja trots att jag lyssnar på en podd så blir det tråkigt :(
Några bilder här nedan så ni ser vart jag åker, ganska lång nedförsbacke först och sen känns det som att den är dubbelt så lång då jag ska uppför igen haha :)
Skitbra träning!! Det syns inte, men jag lovar att det känns.
Hela min kropp känns bättre av bara några dagars träning i den här ned och uppförsbacken.
Nu i början, ja från första gången tills nu, det känns som en ofantlig förändring redan.
Ja vilken skillnad bara mellan första och andra, det här kommer bli bra det här.





Och så lite bakåt och uppför :)

För några dagar sedan så hade vi lite försenat födelsedagsfika för Marielle som fyllt år.
Jag hade köpt en tårta som blev sådär populär haha :)
Det är inte lätt att veta vad alla kan tycka om, nej och i det här fallet var det självaste födelsedags barnet som inte tyckte om :) Men fin var den iallafall.
Marielle älskar skraplotter och vad passar väl då bäst? :)
Hon vann dessutom på några lotter, så Rebecca som köpt dom valde helt rätt ställe att köpa på :)
På korten nedan ser ni Rebeccas dotter Alice med lilla Billie :)




Måste bara få skriva några rader om min tid på SJ, nej om jag skulle skriva om det så skulle det bli ett urlångt inlägg, nej jag skriver några rader om papperet nedan :)
När jag jobbade på Söndagar på SJ biljettförsäljning vilket var var tredje eller var sjätte vecka, så var jag själv, och jag hade delad tur kan man säga. 
Började först på morgonen till mitt på dagen, för att sen öppna igen senare på eftermiddagen/tidig kväll till efter åtta minns jag på kvällen.

Jag bodde först då jag jobbade där i Ludvika och då var det ju enkelt att bara åka hem då vi hade stängt några timmar mitt på dagen. 
Sedan när vi flyttat till Smedjebacken så kändes det onödigt att åka hem, så då brukade jag skriva recept, recept på SJ papper :)
Jag gick igenom recept i en mapp jag har och då hittade jag flera papper med recept på från SJ tiden,  jätteroligt :)
En del papper har jag dessutom plastat in, ja jag var ordentlig kan man ju inte säga annat om.
Ja jag kan ju säga att dom timmarna var tredje eller sjätte vecka hur det var,på Söndagarna så blev många recept skrivna, både för hand och på skrivmaskinen, på SJ papper :)
Nu har jag slängt det här nedan men skrivit av det på ett recept kort i min recept samling :) 
Jag har inte bakat dom här på trettio år kanske, och kanske gör jag det aldrig, men jag har det kvar ifall att liksom :)





Min svampodlande blomma :)

Jag och Rebecca var till affären en dag förra veckan, och på väg dit pratade jag med Melina i telefon :)
När vi sen var på väg att hämta en vagn för att sen gå in i affären så kom en vit bil??
Den åkte så sakta, och sen vevades rutan ned, jaha var det du säger jag och skrattar, när jag till slut ser vem som sitter där bakom ratten.
När eller om?? Ska jag aldrig kunna lära mig vems bil som är vems haha :) Eller kunna se in i bilen?? Jag tror faktiskt att jag är ett hopplöst fall, ja så är det nog.
Det var ju Melina i bilen vilket jag kanske borde kunnat se :)


Jag har skrivit det här förut, men gör det igen då. Om jag inte hejar då du kommer åkande i bilen så är det inte alls för att jag är eller vill vara stram, nej inte alls! 
Jag kan helt enkelt inte se in i bilen, och inte känner jag igen bilar heller uppenbart haha :) 
Nej jag är totalt ointresserad av bilar så det är kanske därför. Om du tutar och jag vinkar lite osäkert så ser jag inte och har ingen aning om vem jag hejar på, ja sån är jag :)

En dag då jag och Rebecca var på språng mest hela förmiddagen så bestämde jag att det fick bli en lunch på china :) Jag tog förstås det jag tycker allra mest om :) Men det har inte alltid varit så!

Rotmos, ja så gott med rotmos. Jag hade en lång tid problem med olika maträtter som inte var goda mer, sån mat jag haft som favoriter innan.
Nu har jag fått tillbaka mitt älskade rotmos, nu tycker jag om det igen, såå härligt.
Det är lika med friterad kyckling på china, en period så var det inte gott mer?? Men nu har det också blivit bättre och nästan bra. Jag frågade min doktor om det här med smaken förut och han sa vilken av mina mediciner det kunde bero på, så jag bytte märke på den. Jag vet inte om det beror på det eller den, men bättre är det, ja ganska mycket bättre.



Mina kära assistenter, ja min kära man eller mina barn får ju också hjälpa till då det krävs eller behövs. Den här gången för någon vecka sedan kanske, då hittade den in i mitt sovrum??
Tur jag har som röntgensyn och kollar alla väggar och tak, ja att lägga sig och ha en spindel ovanför huvudet, nej det kommer inte på fråga, nej där gick verkligen gränsen!!


När jag var frisk, ja för ännu längre sedan, då jag var runt trettio skulle jag tro så började jag få till min stil. Ja stil och stil, men min smak kan man ju säga.
Jag känner verkligen att jag varit och är en jeans tjej, ja att dra på mig ett par jeans och en tröja, det var liksom jag.
Sedan jag blev sjuk så har det blivit mest mjukis byxor och en tröja och det är klart att det går det också, men!!
En dröm jag haft och något jag saknat är ju att dra på mig ett par jeans och en tröja, ja det var ju liksom jag det.
Jag provade ett par jeans jag inte haft på väldigt länge, om ens någon gång, och dom satt jättebra.
Ja ni kan ju tänka er hur det kan gå till haha, dom satt jättebra??
Ja jag sitter ju hela dagarna och då vet jag ju inte alls hur dom sitter, men dom ser bra ut tycker jag. Dom ser ut att sitta bra, så kan man ju säga :)

Jag har nu bestämt mig för att trots att jag bara ska vara hemma en dag så kan jag ta ett par jeans, varför inte? Om jag varit gående, både frisk eller sjuk så hade jag haft jeans på mig, ja alltid.
Jag blir att känna mig som Nina då jag har jeans på mig, ja på riktigt liksom, så nu minsann.
ja nu ska jag ta tillbaka mig själv, ja nu minsann!!
Jag har flera par som jag kommer att alternera mellan och så har jag ju andra byxor också som inte är mjukisbyxor. Ja det går verkligen ingen nöd på mig alls, det kan jag lova.
Det konstiga är då jag ska ta något ur garderoben, då jag har ingenting??
Knepigt, men jag tror alla andra, iallafall många med mig har samma bekymmer och fenomen :)


Jag hade ett par enklare skor förut, ett par vinterskor ungefär som moonboots som varit riktigt bra, och enkla att få på mina bändiga fötter.
Dom blev efter några år dåliga och gick sönder, sulorna gick sönder i småbitar.

Trasiga :(
Jag har försökt att hitta likadana då jag tyckt om dom och mina fötter inte varit stel frusna efter att jag använt dom. Det har inte funnits någonstans, så jag köpte mig ett par riktiga moonboots för ett par tre år sedan som jag trodde och hoppades skulle fungera.
Nej det gick verkligen inte att få i fötterna bra, nej tårna blev att vika sig, det var för högt skaft och dom blev inte bra. Dom har stått i garderoben sedan dess medan jag haft dom trasiga med överdrag på, något var jag ju tvungen att ha :)
Nu för någon vecka sedan så kom Rebecca eller Maria (minns inte vilken?) på att vi kunde ta hjälp och ordna dom!!
Ja det skulle jag ju göra förstås, vad smart!! Jag skulle skriva till en sömmerska för att ta hjälp.
Vi trodde att det skulle vara svårt material att klippa i, men jag kom på att jag ju kunde klippa av dom och testa. Dom blev kortare och direkt jag gjorde det så såg jag ju att jag kunde vika ner kanten bara på det över flödiga tyget.
Ja det blev väldigt mycket enklare än vi trott, jag hade tänkt limma dit ett band på kanten hade jag tänkt, men nej, det behövdes inte alls.Tur jag inte skrev till henne som jag känner, då jag ju kunde själv.
Rebecca provade dom på mina fötter och det gick. Inte helt lätt fortfarande, men det gick och ingen kan vara gladare än jag.
Jag kan ju inte ha foppaskor hela vintern liksom, nej det hade ju inte gått alls det.
Jag har andra vinterskor också men inte nog varma då det är riktigt kallt och jag ska ut och åka en sväng :)
Sån himla himla tur. Ja vi allihop är ett sånt bra team så det är inte klokt!!
Vi kan hitta lösningar till det mesta :) Problemlösar gänget, ja det är vi det.
Det som inte finns att få tag på det kan vi tillverka också, ja inget är faktiskt omöjligt, nej det är det inte!!



För en vecka sedan ungefär så bestämde vi oss för att köpa varsin ny eltandborste.
Problemet kom då jag skulle läsa lite om dom alla olika, ja det fanns för mig alldeles för många att välja på. Till slut så valde jag varsin som bara behövde laddas var fjortonde dag, det gillades av mig. Det fanns en variant som bara behövde laddas en gång om året, men det kändes lite osäkert med den sorten tyckte jag :)
När vi inte ska behöva ladda varje dag mer så gjorde jag om och ordnade till vårat badrumsskåp så tandborstarna fick plats där. 
Såå himla skönt att slippa ha dom vid handfatet tycker jag. Inte det att dom inte får plats där, nej mest för att jag känt att det är så stökigt där haha :) Ja nu är ju jag som jag är :) 
Jag bjuder på en bild där mest mina saker är, hyllan ovanför är Gerts och den kan han ju få ha ifred, alltså jag behöver inte dela med mig av hans prylar :)


I helgen som var så var det Lidingöloppet på schemat för vissa :)
Förra året skulle Gert springa med pojkarna men då fick han diskbråck, så det gick i stöpet.
Året innan det så sprang/ gick dom hela banan. Oliwer springer ju lättast och bäst, men dom andra kämpar på :)
Gert har redan börjat ladda till nästa år, ja men då ska han vara lite mer tränad :) Haha, ja vi får väl se, det verkar ju fungera hur som måste jag säga.

Gert med sina fina söner. Oliwer till vänster och Simon till höger :)

 Nej nu ska och måste jag ge mig på att rätta och lägga ut några bilder, det blir ofta jättemycket eller jättemånga bilder på det vi gör, men det är lika med det. Man kan skrolla förbi det man inte vill se :)

Kram kram på er och jag hoppas att ni mår och har det bra.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar