tisdag 17 juli 2012

Skriver lite om min Ms diet

Min frukost består oftast av en skivad banan, fryst mango och hallon som får tina lite innan jag äter:) Jättegott!!



Hej och god morgon!
Eftersom jag ändrat min kost helt så består inte min frukost av kaffe och en smörgås längre som det oftast gjort utan nu är det hembakat knäckebröd och en frukt och bär tallrik.

Då jag slutat med ganska mycket så har jag fått komponera ihop lite annat som jag tycker om och kan äta, för frukosten är ju för mig egentligen jätteviktig och ett tag innan jag kom på vad jag kunde stoppa i mig för att bli lite mätt var det jättejobbigt. Jag kunde inte äta någonting tyckte jag:)


Nu finns det ju massor egentligen och det är jätteviktigt för mig att få i mig, bär som det ju finns mycket antioxidanter i som är bra mot inflammationer och ja säkert bra mot det mesta.
Jag är inte alls duktig på sånt utan det är Jenny som lärt mig lite och jag gör som hon säger:)

Jag har lånat en bra bok av henne som heter "Maten som stärker din hälsa" och som är skriven av Charlotte Erlanson. Albertsson, det står mycket i den vad som är läkande för kroppen och vad olika frukter tex skyddar mot för sjukdomar och jag tycker den är jättebra:)

Själva boken om Ms dieten som jag äter efter heter "The Ms Recovery Diet" och den finns bara på engelska men om man söker på internet så kan man översätta lite där på svenska så är det lättare att läsa, för mig var det iallfall lite svårt med den engelska varianten för man stöter på lite ord här och där som man inte förstår riktigt.
Den är skriven av Ann D. Sawer and Judith E. Bachrach ifall någon är intresserad av att läsa lite om den dieten jag äter efter.

Ska gå in lite på vad jag uteslutit ur min kost och vad jag äter och inte äter längre.

Jag undviker: mjölk och mejeriprodukter (laktosfria produkter fungerar inte), gluten, baljväxter, ägg, kaffe, alkohol, socker och jäst.
Jag använder istället för grädde och mjölk havremjölk eller soyaprodukter som finns i kyldisken och som fungerar bra och smakar bra då man lagar mat eller bakar men jag dricker inte havremjölken som den är.
Det kan tyckas att man får ta bort mycket i kosten och så är det ju,  men jag får ju äta alla grönsaker och kött, kyckling och fisk så det finns egentligen ganska mycket jag kan äta.
Rotfrukter och grönsallad till köttet och om jag ska göra sås,  så får jag göra det på maizenamjöl som inte är vetemjöl. Jag kan också äta ris men då inte vitt ris och lite potatis kan jag äta så jag kan få lite tillbehör till köttet om jag vill, men oftast räcker det med sallad tycker jag.
Grönsaker med mycket färg är jättenyttigt så det blir mycket tomater för mig:)

Det är jätteviktigt tror jag efter att ha läst boken att ta bort allt vetemjöl och socker, och då man tittar på mjölpåsarna i affären så inser man att det finns vete i nästan alla påsar och då går ju dom bort.
Det var jättesvårt i början men nu börjar man vänja sig lite

Mycket frukt och grönsaker ska man förstås äta och en av dom nyttigaste är grönkålen, den kan vara svår att få tag i men i frysdisken finns det oftast.

Jag har köpt en råsaftcentrifug som jag gör mina hälsodrinkar i, inte varje dag men ofta och jag hade aldrig trott att jag skulle kunna dricka det jag har i drinken,  men det gör jag och det smakar riktigt gott och så vet jag att jag får i mig alla vitaminer så kroppen får det den behöver.
En hälsodrink kan bestå av:
Äpplen, rödbetor, broccoli eller grönkål, bladspenat, apelsiner, citron, granatäpple, ingefära, päron och så kryddar jag på med ganska mycket gurkmeja som är en jätteviktig krydda. Återkommer till den snart.
När jag rört ihop min drink har jag i några isbitar och stoppar i ett sugrör så det blir lite som en lyxig drink och sen är det bara att njuta:) Serveras förstås i ett fint glas också så blir det ju ännu lyxigare:)
Man kan ha i melon, jordgubbar eller vad man har hemma så blir det förstås ännu godare och jag lovar att det är gott!  
Framför allt är det ju supernyttigt och allt man har i den är ju nästan omöjligt att orka äta upp på en dag så det är kanon för mig att göra dom här drinkarna.


När man äter efter Ms dietboken så ska man ge det ett år ungefär innan man kan säga att det fungerar eller inte och jag känner att jag ju är lika dålig i mina ben fortfarande efter att ha ätit efter den kosten några månader men jag mår bättre i min kropp och det känns ju toppen!

Jag fuskar ju som jag skrev igår ibland men inte ofta alls,  så jag tror på det här och tänker kämpa på med allt, har inte tänkt mig bara ett år utan kanske hela livet.
Allt som kan hjälpa vill man ju göra och vem vet kanske tar det längre tid  och då vore ju tokigt om jag slutat och börjat äta som vanligt.

Det svåraste för mig att sluta med i början var ju kaffet, jag låg och hade ont i huvudet över en vecka men gav mig inte utan tänkte inte låta huvudvärken få mig att börja igen och till slut gick det över och nu går det hur bra som helst.
Jag känner att kaffet varit en riktig social grej för mig och att jag tyckte det var mysigt att gå ut och sätta mig lite i solen med min kopp kaffe:), så en period kändes det lite deppigt att inte kunna ta med sin kopp ut:=
Gert köpte koffeinfritt kaffe till mig som jag provade men fy vad det inte hjälpte haha:)

Nu dricker jag koffeinfritt te och jag är ingen te älskare egentligen,  men det ska vara nyttigt med blåbärste så jag dricker det lite då och då för att få i mig lite nyttigheter.

Nu till gurkmejan:
Om gurkmeja står det att den innehåller mycket B6 och att den har flera hälsosamma egenskaper. Bland annat är den bra för hjärtat och kan ge skydd mot både demenssjukdomar och cancer.
Den kan dessutom bromsa utvecklingen av Ms, det är gurkmejans antiinflammatoriska egenskaper och höga koncentration av antioxidanter som gör att den har såna egenskaper.
Jätteviktig krydda som ni förstår och jag som aldrig har använt den förut  har den nu bara i mina drinkar för att få i mig mycket av den.
Om man vill kan man använda den i curryrätter, fiskgrytor eller fräsa grönsaker i den eller förstås strö direkt över maten om man vill det.
Min man Gert blandar kryddan i ett glas vatten och dricker det, men han tycker inte det är särskilt gott och jag har inte ens smakat den varianten:)
Hur man än gör så är det viktigt att man få i sig den har jag förstått!

Skriver ner receptet på mitt knäckebröd ifall någon skulle vilja prova att göra det.

Ninas Knäckebröd

2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrö
1 dl sesamfrö
1/2 tsk örtsalt eller vanligt salt
2 msk rapsolja eller olivolja
Hett vatten tills det blir lagom koncistens

Blanda alla torra ingredienser
Tillsätt olja och hett vatten
Blanda ihop allt det ska vara en ganska kladdig smet.
Klicka ut på en bakplåtsklädd plåt och tryck ut till tunna plattor.
Sätt in i ugnen 150 grader i en timme
Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar en timme på eftervärmen sen är dom klara.
Låt svalan och njut!!
Jag tycker att dom är jättegoda och så vet jag ju att dom är nyttiga och jag äter dom som dom är utan någon på.


Det känns som att vad jag än ska skriva om här så tar det liksom inte slut, så jag får nog göra ett uppehåll nu så jag får något mer gjort idag än att sitta vid datorn och skriva:)

Ha en fortsatt bra dag och så fortsätter jag att berätta om min kost imorgon kanske:)




4 kommentarer:

  1. Knäckebröden verkar jättegoda! Ska nog försöka få min sambo att baka dem nån gång. Själv är jag usel på bakning. :)

    /Anette

    SvaraRadera
  2. Anette dom här kan du inte misslyckas med lovar jag för man använder bara fingrarna då man trycker ut dom lite på plåten och sen in i ugnen:) Superenkla och faktiskt jättegoda.Skönt med sånt som inte behöver jäsas och krånglas med så du fixar dom här lätt som en plätt!!

    SvaraRadera
  3. Ska testa dem. Både med majs och vanligt så får vi se. När Celina var liten så tålde hon inte majsmjöl/välling, vet inte om du minns men hon tappade allt skinn på kinderna. Det var hemskt men nu har det blivit bättre, nu kan hon äta lite majs men laktos fixar hon inte tyvärr. Kram B-M

    SvaraRadera
  4. Jag minns att det var lite svårt då hon var liten att veta vad hon tålde eller inte men minns inte att det var just majsmjöl. I grundreceptet jag hittade var det jättemycket salt i så jag har ändrat det till så mycket jag tycker är lagomt så får se vad du tycker, och så använder jag olivolja i mina men man kan ju ta vanlig rapsolja som inte smakar något just om man vill det:) Hoppas du gillar dom, för mig har det varit räddningen att kunna göra enkla bröd som dessutom är goda:) Kram

    SvaraRadera