fredag 18 oktober 2013

Inte roligt att be om hjälp!

Kanske borde köpa såna här :)

Hej hej!
Idag är det fredag och jag har haft en skön morgon.
Jag har en Sandra frisyr så bara det säger ju att jag haft en bra morgon :)

Solen ser ut att komma fram ordentligt ute, så det blir nog en tur till Jysk där jag sett sköna fina sockor jag vill köpa.
När jag var dit häromdagen så ringde ju Petra, min sjukgymnast på sjukhuset och påminde mig att hon skulle komma hem till mig efter en stund, och då fick jag ju lite bråttom hemåt.
Jag såg dom på väg ut och hann ju inte köpa dom då,  så jag tänkte att jag behöver ut lite idag och få lite frisk luft, så det får bli en tur dit har jag tänkt mig.

Det är så skönt att få vara ute och jag behöver det varje dag faktiskt, men jag vet inte hur det ska bli då det blir mycket snö ute och jag inte har någon riktig uterullstol?
Jag tänkte förut att jag väl fick gå i ide och bara vara inne, men det vill jag verkligen inte!

Jag behöver luft och solen ska vi inte tala om att jag behöver.
Jag hoppas efter att jag varit till hjälpmedelcentralen att det ska gå lite snabbt så jag får en sån jag vill ha, och som går snabbare än den jag har.
Jag behöver verkligen det och jag behöver få känna friheten även om det är vinter.
Vi får se hur det blir, men jag tänker minsann inte ge mig, utan dom måste hjälpa mig så jag kan ta mig ut ordentligt även om jag sitter i rullstol.

Igår var jag till sjukgymnasten Pia på stan för att hon skulle hjälpa mig att stretcha lite och massera mina ben.
När jag varit hos henne åkte jag upp på stan en sväng och jag skulle handla några saker på hemköp då jag ändå var på stan.
Jag brukar inte handla där, och det är många ställen för mig som kommer att gå bort,  för det går inte att klara sig själv längre!



Jag kan inte ens ta ett smörpaket själv! Jag kan inte nå ett paket köttfärs ens och ja det är allt annat än handikappade diskar affärerna sätter in nu. Snyggt och ordning, visst!

Den hamnade i korgen iallfall, men med hjälp då :)
Jag fick lov att be om hjälp bara för att jag inte kunde ta själv som jag alltid kan i andra affärer som inte bytt sina diskar, iallfall inte än.
Det känns ganska ledsamt att jag inte kan sköta såna enkla saker själv utan att be om hjälp.
Jag måste ju be om hjälp med många saker under en dag, men att jag ska behöva be om hjälp för så enkla saker känns faktiskt för jäkligt.
Om jag skulle trixat och försökt, så hade jag haft sönder rutorna i dörrarna och det hade ju inte varit kul, så jag hade inget att väja på än att be om hjälp.
Jag har mål i munnen och törs be om hjälp utan problem,  så det är liksom inte det alls.
Jag ber om hjälp att tex öppna dörren till hemmakväll där det inte går att komma in annars, lika som det finns massor av ställen som man inte kan ta sig in i själv.
Jag ber om hjälp att nå då grejer är för högt eller för lågt eller för långt in, men nu ska jag behöva be om hjälp för att dörrarna är ivägen, för att diskarna ska se snygga ut.
Kylskåp har man ju hemma och dit in når jag inte heller, men att ha det i affärerna gör mig lite arg, samtidigt som jag förstår att det spar energi och ser snyggt ut.

Ja det är inte lätt kan jag säga och jag låter nog gnällig idag med, men jag blir så frustrerad då jag vill försöka klara mig själv och så går det inte på grund av dörrar som är ivägen!

Jag handlar oftast på Konsum här på Ludvika gård då jag handlar lite själv bara, och ibland måste jag be om hjälp där med, men mest om det jag vill ha ligger i en frysbox långt ner för då når jag inte.
Men där finns vanliga kyldiskar tex så jag kan ta mjölk och smör själv och det är lyx känner jag för mig, så jag hoppas dom aldrig byter diskar där.
Nu är det inte bara i affärerna som det är ohandikappvänligt, jag fattar då inte hur Ludvika som stad kan vara så handikappvänligt som man kan läsa i tidningen.
Det finns väldigt många ställen man inte kan komma in på, och att gå på något mysigt fik går ju helt bort. Nu har jag ju slutat med fika haha och med godis också, ända sedan i måndags faktiskt och det går jättebra!
Jag tänker inte falla tillbaka utan jag tänker hålla i det och försöka att äta så nyttigt det går.
Jag hoppas verkligen att både jag och Gert ska bli lite piggare snart då vi varit utan socker ett tag så vi får mer ork och energi.
Melina tog just fram några lussebullar som hon verkligen frestar mig med just nu!!
Men har jag bestämt mig så har jag :)


Alla som är friska inklusive jag då jag var frisk tänkte inte så mycket på vart det var steg och då man skulle in i en affär, bara kanske då man hade barnvagn förut.
Det är faktiskt så att man kan likna barnvagnsföräldrar med rullstolsburna faktiskt.
Man kommer inte fram överallt och man kan inte ta sig upp och ned.
En barnvagn kan man ju bära eller dra upp tex men med mig som väger över 200 kilo:) så går det inte lätt alls att bära.
Nej fy så fel jag tycker det blir och är då det står att Ludvika är så handikapps vänligt.
Enligt mig så är det inte alls bättre än någon annanstans faktiskt.
Nu är jag ju så att om jag ser något jag vill köpa tex i ett fönster så skulle jag kunna ringa in så dom kommer ut och hjälper mig fast jag står ute på gatan.
Alla är inte så förstås men som jag skrev så har jag mål i mun och säger till och ber om hjälp när det behövs.
Jag fattar förstås att det faktiskt inte praktiskt går att komma in överallt och det är ju så, men att få kunna ta sitt eget smörpaket tycker jag ska vara självklart faktiskt.
Dom som planerat och bestämt inredningen i matbutiker har verkligen glömt bort oss i rullstol och vi är faktiskt ganska många.

Min vän Mattias förstås som sitter i rullstol och är världens smidigaste kan säkert lätt hämta sitt smör i kyldisken, han har en manuell rullstol som inte tar lika mycket plats, plus att han kan böja sig lätt och är världsduktig verkligen. Jag beundrar verkligen honom för att han fixar allt.
En till som jag beundrar är Roger i Hedemora som också är världsduktig men jag har ju inte kläm på hur han gör i affären, men han är så smidig han med och har en manuell rullstol.
Mattias har jag gått på rullstolskurs med, så det är därför jag har mer koll på han :)

Det är skillnad måste jag säga och så är det ju skillnad på sjukdomar och vilka problem man kan ha.
Jag blir så spastisk så jag inte kan böja på magen när jag sitter, så ni kan ju förstå att jag då inte kan böja och sträcka mig då jag ska nå något, plus att i det här fallet med glas dörrar så skulle ju glasdörren gå i tusen bitar om jag skulle försöka få plats med min ganska långa rullstol.
Faktiskt omöjligt om man frågar mig.

Ikväll ska Gert åka med pojkarna till Leksand på hockeymatch, det är Gerts födelsedagspresent och dom kommer att få det kanon roligt är jag säker på.
Jag får vara hemma haha jag, vilket ju är det allra bästa då det är en sån hockeymatch som jag ät totalt ointresserad av.
Jag kollar gärna på matcher men då vill jag ju att Simon är med så jag känner någon liksom:)
Mycket roligare då.

Jag hoppas alla får en fin dag!

Kram kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar